Завершився черговий етап проєкту «Скорочення гендерної нерівності серед жінок сільського населення», в рамках якого проведено 32 дводенних тренінгів для самозайнятих жінок Луганської та Донецької областей. В цілому 75 жінок з Донеччини та 175 жінок с Луганщини отримали нові знання щодо гендерної рівності, особливостям бізнес планування та написання грантових заявок.

Неперевершеними спікерками на тренінгу були Ніна Потарська – національна координаторка Міжнародної жіночої ліги за мир і свободу (WILPF) в Україні, та Лариса Бичкова – голова правління ГО «АРР Східного Донбасу», тренер з програми «Бізнес-планування – як крок до початку власної справи».

Пані Ніна розкрила тему про норми міжнародного і національного законодавства щодо ґендерної рівності, разом з учасницями розглянули проблематику гендерних стереотипів та акцентували увагу на суто жіночих ролях. Сформувала базові поняття прав людини, ознайомила із успішними практиками активісток із різних країн світу та показала правовий інструментарій для адвокації. Також розглядали історії учасниць та аналізували їх з врахуванням отриманої інформації.

Пані Лариса наголосила, що тренінги потрібні стартапам для розуміння перспектив та можливостей їх розвитку.  Одним із варіантів залучення коштів є програми міжнародної технічної допомоги і для отримання грантової підтримки необхідно надати бізнес-план, в якому треба визначити пріоритетні цілі та завдання, напрями діяльності, чітко обґрунтувати необхідні ресурси та засоби їх використання. Тому основна частина тренінгу  присвячувалась розгляду загальних правил складання бізнес-плану та методикам його складання. Всі учасниці мали можливість презентувати свою бізнес-ідею  та почути коментарі тренерки щодо її конкурентоспроможності та життєздатності.

Основну увагу тренерка звертала на складові ведення бізнесу, так звані «три кити бізнесу», це – маркетинг, персонал та партнери, модернізація виробничих процесів (фінансування).

Розглядаючи поняття маркетингу, особливу увагу було приділено шляхам реалізації товарів та послуг, просуванню свого продукту в мережі Інтернет та  ін. Пані Лариса зазначила, що необхідно враховувати всі аспекти маркетингу: стратегічний, аналіз конкурентів, ринкове позиціонування, дослідження ринку.

Також не менш важливим є питання підбору висококваліфікованого персоналу. Сучасний робітник, окрім високої майстерності, кваліфікації та професіоналізму, повинен мати комунікабельність, організаторський талант, новаторські здібності та здатність швидко реагувати на ситуацію та приймати зважені рішення.

Ще один важливий аспект – це залучення інвестицій для розвитку власної справи. На сьогоднішній день є багато програм підтримки підприємницької діяльності як державних, так і міжнародних донорів.  Тренерка розповіла про актуальні міжнародні програми підтримки, разом з учасницями розглянули особливості заповнення заявок. Окрему увагу звернула на державну програму кредитування «5-7-9», обговорили переваги та ризики такого кредиту, а також шляхи  уникнення «гострих кутів».

За умовами проєкту, на даному етапі менторська підтримка для самозайнятих жінок не передбачалася, проте Лариса Бичкова завжди надавала роз’яснення щодо питань заповнення грантових програм міжнародної технічної допомоги та ін.

В результаті проведеної роботи жінки отримали нові знання, впевненість у власних силах та мотивацію для саморозвитку і започаткування власної справи.

Учасниці залишились задоволені форматом проведення тренінгів, звертали увагу на важливість проведення подібних заходів для підсилення та розвитку економічної спроможності жінок, що проживають в сільській місцевості та мають вкрай обмежений доступ до ресурсів, в тому числі жінок, що мають додаткові вразливості.

З початку проєкту командою ГО «АРР Східного Донбасу» у Донецькій та Луганській областях було проведено 45 дводенних тренінгів для 100 жінок мікро-підприємців та 250 самозайнятих жінок, 7 консультацій з SMM просування для 50 активних учасниць проєкту, заповнено 100 дорожніх карт розвитку бізнеса, надано менторську допомогу майже всім учасницям.

Наступним кроком реалізації проєкту стануть візити (стаді тури) до Львівської та Дніпропетровської областей, де учасниці зможуть ознайомитися з найкращими практиками підприємницької діяльності.

Проєкт «Скорочення гендерної нерівності серед жінок сільського населення шляхом підвищення компетенцій у сфері підприємництва та правосуддя» реалізується ГО «АРР Східного Донбасу» завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) згідно з умовами гранту, наданого ГО «АРР Східного Донбасу» в рамках Проєкту USAID  «Економічна підтримка Східної України». Зміст цієї публікації є відповідальністю ГО «АРР Східного Донбасу» та не обов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *