З Днем Конституції, Україно!

27 червня – день, коли вся Україна святкує День Конституції, проте не кожний знайомий з історією свята, що знавала 9 етапів:

  • Конституція Пилипа Орлика в 1710 року
  • Конституція Української Народної Республіки 1918 року
  • Конституція Української РСР 1919 року
  • Конституція Української РСР 1929 року
  • Конституція Української РСР 1937 року
  • Конституція Карпатської України 1939 року
  • Конституція Української РСР 1978 року
  • Конституційний договір 1995 року
  • Конституція України 1996 року

Варто окремо відзначити перший та останній етап:

«Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою» або перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.  В історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки та взагалі є першою конституцією в світі.

Воля українського народу та його одвічне прагнення до незалежності мало свої плоди:

28 червня 1996 року Верховна рада України прийняла Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності. Конституція вступила в силу в момент, коли були оголошені результати парламентського голосування, тобто 28 червня 1996 року, приблизно о 9 ранку за київським часом.

Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, що сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *